Цената на хляба нарасна драстично за последната една година и така, ако най-масовият -„Добруджа“ струваше на потребителите около 1,90 лв. в магазините, то днес цената му в някои обекти достига до 2,50 лв.

Причините - разходите за суровини и електроенергия на производителите продължават да растат. Случващото се с цената на насъщния е причина инфлацията да продължи да се покачва и този месец, защото хранителните стоки и хлябът заемат централно място в потребителската кошница.

Еднакво ли се е покачила обаче цената  на един и същи хляб в големите вериги и в малките магазини? Ето какво показа проверка на bTV.

Ангелина Дунева пресмята, че купува по около 12 хляба на месец и усеща осезаемо поскъпването по джоба си. Производителите отдавна предупреждават за повишението, а земеделският министър го нарече спекула.

„На среща със зърнопроизводители и Асоциацията на хлебопроизводителите те ни гарантираха, че има закупено стара реколта на ниските цени достатъчно зърно и нова реколта, което да не позволи рязко увеличаване на цената на хляба. Може би има някаква възможност за колебание заради повишаване цената на газа в момента, но такова рязко увеличение на някои места го обвързвам само със спекула", заяви Иван Иванов.

Снимка: bTV

Правим проверка в магазини. Купуваме три хляба от един и същи вид и от една и съща марка, но то различни места. Първите два са купени от големи вериги супермаркети, а последният от малък квартален магазин.

Разликата между хипермаркета и бакалията е близо 20 стотинки. Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчитат стабилизиране на цените и не прогнозират ново поскъпване.

„Очакванията за новата реколта, която ще е много добра и това стабилизиране на пазара и задържане на цените е нормално. Не е необходимо да отиваме по-нагоре“, заяви председателят на комисията Владимир Иванов.

Министерството на земеделието подкрепя идеята на БСП за по-ниско ДДС върху определени храни, включително и хляба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!