Един от петте неизрядни павилиона на мястото на токовия удар, който уби момче в столицата, отново работи.

Това установи проверка на bTV след зрителски сигнал.

Снимка: bTV

Сряда сутрин - обектът върху имота на болница “Свети Иван Рилски” обслужва клиенти. Павилионът се намира до този, чието електрозахранване уби човек. Той е и един от петте, за които на 17 февруари кметът на София обяви, че подаването на ток е в нарушение.

Снимка: bTV

„Проверката засягаше всички обекти, които са на тротоара на болница „Свети Иван Рилски“, проверихме всички тях, проверката показа нарушение при поставянето и експлоатацията на всеки един от тях“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Питаме общинската администрация защо обектът работи.  Малко след обаждането ни, към 15 ч. павилионът затвори. Не отвори и на следващата сутрин.

Снимка: bTV

От общината заявиха, че са издали указания към район "Триадица" в 7-дневен срок да съставят констативни протоколи с цел премахване на обекта, но такива засега не са получили. От "Триадица" пък твърдят, че процедурата по премахване се съобразява с разследването на прокуратурата.

Снимка: bTV

"Визираният в сигнала търговски обект, намиращ се на в двора на болничното заведение, функционира в разрез със Закона… На извършената днес проверка бе констатирано, че търговският обект се експлоатира от нова фирма. Същата е подала заявление за регламентиране на работно време, по което ще бъде
постановен отказ."

От фирмата –собственик на обекта заявиха за БТВ, че са закупили бизнеса преди месеци, а павилионът съществува близо 10 години и по старите законови изисквания е бил изряден. Обясниха, че сега отново затварят, но временно, след обаждане от болницата. Оттам отказаха коментар.

Вижте цялата позиция на район "Триадица" на следващата страница.

„Визираният в сигнала търговски обект, намиращ се на двора на болничното заведение, функционира в разрез със Закона.

По отношение на развиваната от обекта търговска дейност, през изминалите седмици са предприети проверки от страна на районната администрация, вследствие на които са издадени предписания и актове за наказание - глоба. На извършената днес, 10.03.2021 г. проверка бе констатирано, че търговският обект се експлоатира от нова фирма. Същата е подала заявление за регламентиране на работно време, по което ще бъде постановен отказ.

По отношение на обекта тече процедура за премахване. Тук е мястото да уточним, че тази процедура се съгласува с разследващите органи и Прокуратурата.

Окончателната заповед за премахването на обекта се издава от НАГ. По наши данни обектът се захранва с ток от болничното заведение.“