74-годишен мъж от София почина, след като линейка се отзова на спешното повикване за случая му с голямо закъснение, а в две болници не искали да го приемат. Министърът на здравеопазването нареди спешна проверка в тях.

Неговата съпруга Евелина Добрева написа открито писмо до здравния министър, след което последва проверка на болничните заведения.

Пред bTV Добрева разказа, че се сблъскала с безчовечно отношение. „За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря... нямам думи“, каза тя.

На 16 септември Спас Добрев внезапно се почувствал зле и съпругата му звъняла многократно на спешния номер 112, докато час и половина след първото ѝ обаждане най-накрая линейката пристигнала. Пациентът бил откаран в „Пирогов“, където буквално ги изпъдили с викове: „Защо ни го карате? Не е за нас, карайте го на друго място!“. Причината била, че мъжът е с анемия и дни по-рано бил подложен на кръвопреливане в болница „Св. Иван Рилски“. Служителите в „Пирогов“ заявили на Добрева и спешния екип: „Ми карайте си го там, тук ли да умре?

В „Св. Иван Рилски“ обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

Възмутена, Евелина Добрева написала отворено писмо до здравния министър Николай Петров, който ѝ се обадил в събота, макар че е в болничен, и поискал лична среща, за да му разкаже за случая. Бил потресен. След срещата разпоредил проверки, резултатът от които се очаква в началото на следващата седмица.

От столичната Спешна помощ обясниха, че в този ден са имали едва 12 налични екипа за София и 275 повиквания. От „Пирогов“ се въздържат от коментар до края на проверките.

Д-р Димитър Чапрозов от Александровска болница посочи, че тече вътрешна проверка и утре лечебното заведение ще излезе с официално становище.

Евелина Добрева е убедена, че съпругът ѝ е можело да бъде спасен, ако беше получил адекватна помощ.

Вижте целия разказ на Евелина Добрева във видеото: