Проверяват депутат за нарушаване на карантина. Случаят е от началото на месеца, а днес прокуратурата започна проверка.

От ГЕРБ излязоха със становище, че ако се докаже вината му, депутатът им трябва да понесе своята отговорност.

Бранимир Балачев е поставен под карантина от РЗИ-Варна на 26 януари. Трябвало да си остане у дома до 4 февруари, съобщиха от полицията.

На 1 февруари обаче се е явил като адвокат на съдебно заседание в районния съд. Ден по-рано – на 31 януари, участвал на пресконференция във Варна. В брифинга участват още двама депутати от ГЕРБ – Красен Кралев и Славена Точева. Видео от събитието е публикувано в профила на Точева в социалните мрежи.

Балачев излезе с позиция в профила си в социалните мрежи: „Не съм подписвал акт на разпореждане от РЗИ за налагане на карантина. Преди да се явя, като адвокат по гражданско дело съм направил тест за COVID-19, на 31.01, и непосредствено преди заседанието по дело на което се явих, като защитник на, 01.02. Резултатите и на двата теста, които прилагам, са отрицателни. Не съм застрашил живота и здравето на съдебния състав, подзащитния ми и ответната страна и ще докажа твърденията си в съда“.

Към позицията си Балачев публикува два отрицателни теста. В същото време с официално становище ГЕРБ заявиха, че не толерират никакви форми на нарушаване на закона. И ако се установи, че Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност.

Заради имунитета му проверката ще продължи Софийска градска прокуратура.