Всяко студио за татуировки трябва да отговаря на редица изисквания. В отговор на запитване на bTV, от Столична регионална инспекция определиха най-важните от тях: „Помещението за студио за татуировки следва да е водоснабдено, канализирано, с осигурена течаща студена и топла вода в работно помещение, наличие на санитарен възел и спазване на необходимия дезинфекционен режим.”

Глобата при установено нарушение за физическо лице варира от 100 до 600 лв., а за юридическо лице – от 500 до 2000 лв.

По данни на здравната инспекция на територията на столицата са регистрирани 51 обекта за татуировки. Извършени са проверки в 80% от тях и не са констатирани нарушения.

В едно от студиата за татуировки срещаме Димитър. Направил първата си рисунка по тялото преди 20 години. Днес татусът му е вдъхновен от Япония. За конкретното ателие разбира от приятел.

Цветан Иванов се занимава с рисуване от години. От натрупания опит установява, че е по-добре да бъде заплатена по-висока сума за материали.

„По-добре да дадеш малко повече пари за хубави материали, отколкото да решиш да направиш икономия и да купиш някой боклук”, казва той.

Неговото мнение подкрепя и дерматологът Росица Денчева. Според нея по-евтините бои и игли могат сериозно да навредят на здравето на клиентите.

„Когато се използват нечисти игли или замърсени субстанции, е възможно в тялото да попаднат инфекции, които да дадат траен резултат. Като най-чести хепатитите B и C, много по-рядко други инфекции”, споделя тя.

Важно е и на мястото на татуировката да няма бенки. Ако се спазят всички изисквания месец след татуирането можете спокойно да покажете на света красивата рисунка на тялото си.