Споразумението за „Горубсо-Мадан” е факт, след като досегашният собственик на мините Валентин Захариев се отказа от концесията.

На извънредна среща в Министерството на икономиката с потенциални инвеститори беше постигната договореност задълженията на Захариев да бъдат поети от „Минстрой холдинг”, представлявана от бизнесмена Николай Вълканов.

Според подписания документ за прехвърляне на концесията новият собственик е дружеството "Върба Батанци" АД, в което акционери са "Минстрой Холдинг" и „КЦМ-Пловдив”.

Банките-кредитори ще подсигурят служители, които още утре да преведат средствата по сметките на протестиращите миньори.

В преговорите се включиха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министър-председателят изрази надежда, че миньорите ще могат да получат заплатите си още утре и увереност, че оттук нататък двете дружества, „Горубсо-Мадан” и „ОЦК-Кърджали”, ще имат светло бъдеще.

Министър Добрев отбеляза, че след като бъдат платени заплатите ще бъде уговорено и изплащането на социалните и здравните осигуровки.

Новият концесионер „Минстрой холдинг” разработва находището в Златоград.

Днес ситуацията в Мадан се изостри, след като по сметките на миньорите не бяха постъпили никакви средства. Работниците от „Горубсо-Мадан” заплашиха, че ако не получат нищо до края на деня, от понеделник ще блокират пътищата и ще спрат децата си от училище.

По-рано министър Добрев съобщи, че решението на проблема е близо, но новопоявилите се задължения на досегашния концесионер, в размер на 12 милиона евро, разколебават кандидат-инвеститорите.

Преди това синдикатите изразиха мнение, че много по-добър вариант е концесията да бъде прехвърлена или отстъпена, отколкото прекратена, защото това пак би означавало, че заплати няма да се плащат. От КНСБ настояха новата фирма да внесе на отделна сметка парите за заплати.

Министър-председателят сподели друга възможност - част от акциите на Горубсо-Мадан да бъдат заложени в Българската банка за развитие, за да се намерят необходимите 1,5 млн. лева за трудовите възнаграждения.

В началото на седмицата досегашният собственик на концесията Валентин Захариев заяви пред bTV, че трудовите възнаграждения на работниците в миньорското дружество ще бъдат изплатени до края на работната седмица.

Такъв ултиматум постави и финансовият министър Симеон Дянков. Той се зарече, че ако заплатите на трудещите се в "Горубсо-Мадан" не бъдат преведени до петък, във всички фирми на Захариев влиза пълна данъчна инспекция. Според Дянков собственикът на дружеството се ангажирал и да покрие всички социални и здравни осигуровки на служителите си.