Все по-малко български младежи искат да напуснат родината. Това показват резултатите от изследване на „Галъп Интернешънъл” в 10 страни от Югоизточна Европа през 2018 г. 

61% от младежите у нас заявяват, че нямат намерение да емигрират. За сравнение, през 2002 г. – отказващите да заминат са 14 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg


Промяната в нагласите е осезаема. Но трябва да се отбележи, че се променя и профилът на емигриращите младежи. Ако преди години се говореше за „изтичане на мозъци”, сега нараства емиграцията на ниско квалифицирани млади хора – или „изтичане на работни ръце”, както го наричат изследователите.

Променят се и желаните дестинации за емиграция. През 90-те години на миналия век младите хора са привличани от условията на работа и живот в Съединените щати и Канада, сега 42% от тези, които искат да емигрират, посочват Германия като желана страна, а други 39% - Великобритания.

Снимка: btvnovinite.bg


Изследването откроява още една тенденция – едва 7% от младежите заявяват, че четат и гледат новини.

Сред младите българи е силно разпространено убеждението, че в обществените и политически процеси гласът им  не се чува и не може да се чуе, показва изследването. 

Използвани са материали на БГНЕС