Проучване, поръчано от „Има такъв народ“, подкрепя идеята за президентска република. Данните бяха представени на брифинг, който лидерът на „Има такъв народСлави Трифонов даде в студиото на 7/8 TV.

Става дума за национално представително проучване, направено сред 1000 пълнолетни граждани на България по метода телефонно интервю. Интервютата са направени в периода между 19 декември 2022 г. и 10 януари 2023 г. от германския офис на социологическа агенция "Ипсос".

Едва 26,1% от запитаните са удовлетворени от демокрацията в България, докато 73,1% са негативно настроени. Сериозно е и недоверието към държавните институции – 87% не вярват на Народното събрание, а 2/3 не вярват на Министерски съвет (70%) и прокуратурата (66%).

Високо кредит на доверие обаче има към президента. Около 61% от анкетираните вярват на президентската институция, като само 1/3 изразяват недоверие.

Отношението към полицията е по-скоро балансирано – 51% вярват на МВР, докато 47% изразяват недоверие. Близо 37% от анкетираните пък имат доверие в съдебната ни система.

Само 8% от анкетираните смятат, че правомощията на президента трябва да бъдат ограничени, показват още данните от проучването. Близо половината от запитаните – 43%, биха искали разширяване на президентските правомощия.

На въпроса „Трябва ли правителството да бъде предлагано от президента, или това трябва да прави определена партия?“, 49% са се обявила „за“ правителството да се предлага от президента, като 38% искат правителството да се предлага от партия.

Идеята на Слави Трифонов и партия „Има такъв народ“ да се проведи референдум за трансформирането на България от парламентарна в президентска република се подкрепя от 53% от анкетираните. Други 44% пък не са съгласни.

Подкрепата е различна, ако данните се разгледат по възрастови групи. Подкрепата на хората на възраст между 18 и 45 години е около 60%. По-ниска е подкрепата от хората на възраст между 45 и 64 години – около 50%, а най-ниска е тя сред онези над 64 години – 46%.

На въпрос „Ще се включите ли в подписката за свикване на референдум“, 44% отговарят, че биха се включили в такава подписка, а 46% не биха се включили. Оказва се обаче, че 50% от анкетираните са съгласни с промяната на формата на управление, а 46% са против.

Интересни са данните за участието в избори – 71,3% са гласували на предсрочните парламентарни избори през октомври 2022 г. Въпреки това, ако парламентарните избори бяха проведени днес, голяма част от анкетираните признават, че не могат да дадат ясен отговор на въпроса „За кого бихте гласували?“. Повечето анкетирани са казали „Не знам“ и „Предпочитам да не отговоря“.

От тези, които са посочили партия, един на всеки четвърти казва, че би гласувал за ГЕРБ-СДС (25,3%). Други 17,3% биха дали гласа си за „Продължаваме промяната“, 11,9% - за „Демократична България“, 11,7% - за „Възраждане“, 10,6% - за БСП, 8,5% - за „Има такъв народ“, 3,5% - за ДПС. Ниският резултат на ДПС е поради факта, че гласоподавателите им са концентрирани в определени региони, а проучването е извадка на нагласите в цялата страна.