Задава се най-песимистичната Коледа от десетилетия. С такава нагласа са повече от половината българи, показва изследване на „Медиана“, проведено между 12 и 17 декември, представително за страната.

54 % от хората очакват новата година със страх.

Коронакризата е нанесла тежък икономически удар върху хората и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна.

Над 40 % декларират силно намаление на семейните доходи, 21 на сто заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна. 12 % са загубили работата си, а на 19 са им намалили заплатата.

Изглежда, че ваксинацията срещу корона вируса ще срещне сериозни проблеми в страната, казват от „Медиана“.

Едва 20 % са твърдо "за" ваксинирането, а 37 % се колебаят, 43 % са против. 

Икономическият удар на коронакризата върху хората рефлектира и върху оценката на правителството (увеличаването на заплатите в администрацията не само, че не може да компенсира ефекта от удара върху всички останали, но дори засилва негативизма), уточняват от агенцията.

Декември 2020 г. бележи най-ниските оценки за правителството от 2016 г. насам. Средната оценка за управлението към момента (по шестобалната система) е Среден - 3.22.

Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт (52 % желаят ново управление без ГЕРБ; 19 % са за запазване на сегашното управление). Желанието за промяна мотивира голяма част от избирателите да заявят, че ще гласуват  на изборите.

Засиленото желание за промяна засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия (БСП) и се насочва предимно към „Има такъв народ“ (Слави Трифонов). Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство (42 % заявяват, че все още не са решили твърдо за кого да гласуват).

Към момента четири политически формации могат да са сигурни че ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв Народ“ и ДПС. Патриотите, "Изправи се. БГ" и "Демократична България" имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне, установява проучването.

Засега ситуацията изглежда по следния начин – Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции (разлика от 1 %), но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление.

ГЕРБ обаче, както се вижда, не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници (те биха поели тежък имиджов удар). Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП. 

Не се наблюдават драстични промени в рейтинга на политиците. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо обществено доверие следван на значителна дистанция от Бойко Борисов. Мая Манолова и Корнелия Нинова значително подобряват позициите си и се изравняват с премиера.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Иван Гешев – едва 16 % декларират, че действията му вдъхват доверие; 50 % декларират разочарование.