През зимните дни киселото зеле често присъства на трапезата ни.
Продава се и в магазини и на пазари. В кутии, пликове, бидони. Но качествено ли е?

Този отговор дават от „Активни потребители”. Правят тестове на 12 проби туршии, закупени от търговската мрежа и пазари в София.

ХИГИЕНА?

В туршиите високата концентрация на сол и киселинността елиминират възможността за микробиологична зараза. Но ако не се спазват основните правила при технологията, здравето е под риск.

Снимка: bTV

Резултатите на теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи. Двете положителни проби са краставици и са напазарувани в насипно състояния от бидони.

„Това е абсолютно недопустимо от хигиенна гледна точка и затова трябва да се създадат правила, за да не могат да се търгуват така”, каза Сергей Иванов от „Активни потребители”.

Снимка: bTV

КЪДЕ СА ПОЛЕЗНИТЕ СЪСТАВКИ?

Наричат се пробиотични бактерии. Те са сходни с бактериите, развиващи са в киселото мляко. Всички те оказват положително въздействие върху здравето на хората.

Броят на лактобактериите варира в огромни граници. Най-ниската отчетена стойност при опаковани краставици, закупени от супермаркет, е 2400 клетки на милилитър. В другата крайност, зеле придобито от бидон се преброяват 130 милиона клетки на милилитър, т.е. 54 000 пъти повече.

Снимка: bTV

В таблицата с жълт цвят са маркирани 4 проби заради отчетени ниски стойности на лактобактериите.

Според  проучването това се дължи на непротекла правилно ферментация, или направо на отсъствие на такава, защото производителите са мариновали съответните продукти и не са имали желание да чакат да протече ферментация.

„ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ КОНСУМИРА ТУРШИЯ”

Думите са на проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. Тя припомня, че продуктите намаляват риска от холестерол, от образуване на злокачествени образования, повишават имунната защита с 30-40 процента, намаляват алергичните процеси в организма.

СЪВЕТИ ПРИ ПАЗАРУВАНЕ

Когато избирате в търговската мрежа, питайте продавачите дали продуктът който предлагат е ферментирал. А зелето да се вади само с предмет или с ръкавици. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!