Бързите антигенни тестове за коронавирус не са много надеждни за изследване на деца, установи проучване, цитирано от Ройтерс.

Когато се използват при подрастващи, този тип изследвания не отговарят на критериите за точност, определени от Световната здравна организация, от регулаторните органи в САЩ и Великобритания.

Изследователи от кьолнския Институт за качество и ефективност в здравеопазването са анализирали данни от 17 проверки на бързи антигенни тестове, пише БТА.

В проучването са включени шест марки тестове, като са участвали повече от 6300 деца и тийнейджъри до май 2021 г. Всичките изследвания, с изключение на едно, са направени от обучени служители.

Като цяло, в сравнение с PCR тестовете, антигенните не успяват да открият коронавируса при 36% от заразените деца, констатират учените.

При 20% от подрастващите, проявяващи симптоми на инфекцията, тестовете не са положителни. При безсимптомните деца - 44% от изследванията пропускат вируса. Едва около 1% от тестовете са погрешно са открили вируса при дете, което всъщност не е било заразено.

В Европа се предлагат повече от 500 антигенни теста, а "ефективността на повечето от тях в реални условия остава неизвестна", отбелязват учените.

Заключението им е, че резултатите от анализите будят съмнения относно ефективността на бързите антигенни тестове, които масово се използват в училищата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!