69,9% от българите не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство.

Това сочат данните от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, направен между 12-18 май.

18,6% одобряват поведението му, а останалите не могат да отговорят. Одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. БСП в голямата си част не одобрява, а същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки всичко въпросът коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия.

Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията. Затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ.

Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса, отчитат социолозите. Като цяло очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

Сондирани са и мненията на българите по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и „крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии. Мнозинството не може да отговори, защото е далеч от този сектор. Останалите се разпределят така - 25% одобряват, а 15% не одобряват.

Рекетирали ли са ГЕРБ и Бойко Борисов бизнеси?

На въпрос дали са верни твърденията, че ГЕРБ и Бойко Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти казват „да“, а 23,2% от тях казват „не“. 22,5% от запитаните се колебаят. По този въпрос привържениците на ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

Снимка: btvnovinite.bg

Машинното гласуване

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят.

Повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си.

Снимка: btvnovinite.bg

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от независим телефонен сондаж сред 916 души. Изследването е проведено в периода 12-18 май.