Около 30% от работещите у нас получават месечни бонуси към заплатите си. Това показва ново проучване на международна платформа за анализ на възнаграждения. Начело на касацията сред 12 европейски държави се нареждат чехите, а на последно място финландците.

Според данните, у нас при неквалифицирания персонал 27% от служителите взимат добавка. Във Финландия едва 4% от служителите са на това ниво, а в Чехия почти половината.

Снимка: btvnovinite.bg

При топ мениджърите в България годишния бонус осигурява средно 31% от дохода.

Най-популярният бонус в годините назад 13 - ата заплата, е сред най-рядко срещаната допълнителна придобивка. Тези плащания намаляват и у нас.

В компания за аутсорсинг услуги в сферата на фармацията се плащат и месечни и годишни бонуси. Месечните са според работата на служителите, а годишните зависят oт това колко е спечелила компанията през годината.

Красимир Николов е категоричен, че е важно бонусът да не е по равно за всеки. Колежката му Александра е полякиня. Избира да работи в България преди 3 години заради доброто, по думите й, предложение.

От ръководството на компанията са категорични, че парите са важни, но не само. „Ние ползваме бонусите за да създаване една среда в която хората се чувстват по-мотивирани, но искам ясно да подчертая, че това не е единствения начин, по който разчитаме да създаваме по-добра среда – с отношение, с възможности, с подкрепа”, обяснява управителят на фирмата – Светослав Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

А най-популярната награда – 13-ата заплата, все по-рядко се дава на служителите у нас. От международната платформа анализираща заплатите обясняват парадокса така:

„Когато тя присъства официално в трудовия договор, това означава, че тя задължително трябва да се изплати – при бонусите може да има различни правила”, казва Моника Будинова – автор на изследването.

Според експерти, често бонусите се определят като процент от заплатата.