Висшият съдебен съвет ще гласува в четвъртък по молба на Венета Марковска оставката й като съдия и зам.-председател на Върховния административен съд, съобщиха от кадровия орган. Искането на Марковска е разгледано на редовното заседание на Комисията по предложенията и атестирането вчера, а подадената оставка е включена като допълнителна точка в дневния ред за заседанието на ВСС.

Веднага след началото на заседанието започват и клетвите в Конституционния съд. Действията на Марковска с подаването на оставка от съдебната система са знак, че тя има намерения да се закълне като конституционен съдия, тъй като не може да заема едновременно две длъжности.

Марковска бе избрана за член на Конституционния съд на 31 октомври. Тя депозира оставката във ВСС веднага след това, но по-късно поиска да не бъде гласувана веднага заради разразилия се около личността й скандал.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов открои като основна грешка в поведението на съдийката факта, че дала „няколко различни оправдания по случая и всички ние се объркахме”.

Според премиера дори Венета Марковска официално да поеме поста в Конституционния съд, винаги ще се говори за случващото се сега. Това той казал и на самата нея в разговора, при който я помолил да се оттегли от новоизбраната съдебна длъжност.

 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
„Марковска е съдия със стаж от 38 години и не мога да й давам съвет, тя може сама да защити името си. Не сме информирани за решението й, защото това е неин личен избор. Това е морален акт от нейна страна”, коментира министър-председателят в МС в присъствието на британския посланик Джонатан Алън, който преди ден призова за разследване по сигнала срещу Марковска.

„Има прозрачност при избирането на висши съдии и това е важна стъпка към създаване на доверие в българите. Сигурен съм, че ако има сериозни обвинения, ще има сериозно разследване”, заяви британският дипломат.

Премиерът благодари на посланика за високата оценка по избора на висши магистрати и не пропусна да отбележи за сетен път, че ГЕРБ отговарят само за своя кандидат за КС от парламентарната квота - Анастас Анастасов.

Неделчо Беронов: НС може да отзове Марковска

По-рано бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов коментира пред bTV, че Народното събрание може да отзове Марковска, ако тя продължава да изпълнява едновременно две държавни длъжности.

"Законът е предвидил, че клетвата се полага в едноседмичен срок от избора. Този законно определен срок не може да бъде нарушен от никой гражданин на България. Възможно ли е този, който го е избрал, да го отзове, ако лицето, което е конституционен съдия, изпълнява и друга държавна длъжност, съвместна. Това съвместителство на двете не се допуска от конституцията. И не само че не се допуска, но казва, че това е основание да му се прекрати мандатът. Ако той отлага полагането си на клетва, той всъщност отлага и нарушава законния едноседмичен срок да напусне досегашната си работа", коментира Беронов.

Бившият конституционен съдия допълни, че подобен прецедент като казуса "Марковска" досега не е имало.

"Добиването статута на конституционен съдия става с избора му, съответно назначаване от президента, избора от колективните органи. Обаче това не е достатъчно, за да бъде пълноценно неговото положение. Той трябва да положи клетва, за да встъпи в длъжност. Това нещо изрично е посочено и в закона за Конституционния съд и даже текстът на клетвата е даден в самия закон", каза Беронов.

"Вижте, аз няма да заместя нейната съвест, защото ударението от нея се поставя върху анонимността на информацията, която е дадена. Но аз като всеки българин, който чете вестниците, знам, че в 2010 година, само преди две години, имаше журналистическо разследване за същите обстоятелства и те бяха изнесени в пресата. Значи, те са известни, вече са обнародвани, вече са четени от гражданите, а после са преповторени само може би анонимно", заяви той.

"Много хора й го казаха, че е морално да се оттегли. Трябва да се поставят интересите не само на личността, но и на държавата", заключи той.