Асфалт заменя павета на централният площад „Колю Фичето" в Дряново. Тази идея, както и договор за над 3 милиона и половина лева, нагорещяват политическите страсти в града преди изборите. 

Преди Коледа миналата година кабинетът отпусна над 3 и половина милиона лева за ремонт на централната улица. Заедно с улицата и площадът ще бъде асфалтиран.

Снимка: btvnovinite.bg

„Паветатa са, които дават аромата на нашия подбалкански град с голяма история. Това не е редно”, смята общинският съветник Тодор Георгиев - DJ Теди Джорджо.

Договорът е сключен, въпреки че обществената поръчка се обжалва. Кметът Мирослав Семов обаче е категоричен, че няма проблем.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сключен е, преди да приключи съдебната процедура, а и ние не знаехме, че се обжалва. В края на краищата нарушението не е такова - за санкция. Реално договорът няма да влезе в сила, докато не приключат всички съдебни процедури.”, заявява Семов.

А хората са със смесени чувства по въпроса за паветата – някои смятат, че те затрудняват движението, а други – че с тях е по-красиво и автентично.

Освен паветата, страстите нагорещява още един местен спор. Къщата в основите на църквата, строена от Колю Фичето, е заменена от бетонови стълби. Което е предизвикало реакция на Министерството на културата, защото къщата е била паметник на културата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сградата беше съборена незаконосъобразно и стълбите са незаконни. Има предписание от Боил Банов да се възстанови”, заявява Трифон Панчев от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямаме никакво писмо. Тази къща се беше съборила и цялото място буренясало”, отговаря на обвиненията кметът Мирослав Семов.

След извършена проверка на място през юни - културното министерство дава предписание да се спре строежът и да се информира прокуратурата.