Протест срещу цените на бензина се провежда в центъра на София. Недоволните се събраха на паркинга при БНБ. Те се отправиха на автошествие, което преминава покрай Министерски съвет, централата на "Лукойл" и кръговото кръстовище на 4ти километър, след което отново ще се върне на Ларгото.

Снимка: btvnovinite.bg

„От един месец цените на горивата на международните пазари падат, а в България се вдигат. Информирахме държавата в лицето на премиера, че за нас това е абсолютна спекула. Искаме държавата да си влезе в ролята и да добият цените нормален пазарен принцип. Ние плащаме нещо, което не трябва да плащаме”, изразява исканията на протестиращите Красимир Митов от Национален синдикат „Защита”.

Според него цената на бензина трябва да е с 30 стотинки по-ниска. Настоящите цени изяждат ниските доходи на българина, констатира Красимир.

Недоволните от цените на горивата не откриват икономическа причина за постепенното им поскъпване от началото на годината до днес. Така мислят и Милена, и Георги.

„Зимата зареждахме за под 2 лева и доларът беше на същите стойности. Сега съм заредил за 2,27”, разказва Георги Димитров. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Кажете ми днес каква е икономическата логика, при 60 за барел и същта цена на долара, аз не виждам никаква логика”, категорична е Милена Атанасова.

От петролната и газова асоциация обясняват, че цените на горивата са най-евтини в Европа.

„Нищо ненормално не се случва на нашия пазар. Ние отново сме с най-ниската цена на бензин и втората най-ниска на дизела. Това, което се случва в момента в странта е същият тренд, който е в целия ЕС. Не се забелязват никакви аномалии”, смята Светослав Бенчев от асоциацията.

Не така обаче мисли Милена Атанасова, която смята, че „при тия ниски доходи, нека не ми сравняват цените на горивата с Европа, щото не са ни европейски доходите”.

Икономистът Румен Гълъбинов обяснява защо  при поевтиняването на горивата ефектът е много по-закъсняващ, в сравнение когато има основание цените да нараснат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е и от пазарната ни ситуация и конюктура, от гледна точка от свободата на нашия вътрешен пазар - на горива и петролни продукти. Вероятно има какво да се направи този пазар да стане по-конкурентен”, смята Гълъбинов.

Трудно е да се прогнозира накъде ще тръгнат цените на горивата във втората половина на годината. По-ясна картина ще има към края на месеца, уточняват от петролната асоциация.