Протестиращи срещу войната в Украйна хвърлят червена боя срещу руското посолство.

Снимка: btvnovinite.bg

В района има засилено полицейско присъствие, както и привърженици на Русия, пред които органите на реда са направили кордон, а не влязат в съприкосновение с демонстрантите от „Похода за свобода и мир".

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращи хвърляха срещу легация и плюшени играчки, очапани с кръв като символика на загиналите в Украйна деца.

Протестиращите скандират "Митрофанова, вън!", "Тук не е Москва!" и "Убийци", призовавайки руския посланик да напусне България. От руската легация отговориха със съветски шлагери пуснати на високоговорители.

Протестиращите срещу войната в Украйна бяха разгневени от присъствието на привърженици на Русия в охраняемата зона на посолството зад полицейския кордон и искаха да знаят как са се озовали там.

Сред водачите на протестиращите има хора, които призовават да няма ескалация на насилието и хората да приключат протест мирно.

Демонстрацията срещу войната в Украйна започна на пл. „Независимост“ около 19:00 ч., където се събраха много протестиращи български, украинските и европейски знамена, след което протестиращите  се отправиха на шествие към руското посолство по бул. "Драган Цанков".

 

Участници в шествието заявиха пред bTV заявиха, че ще направят всичко възможно шествието да протече мирно и са се подготвили за сценарии с провокации, като разчитат на органите на реда. 

Шествието не се поддаде на призивите на малка група хора, да се отправят към Паметника на съветската армия, където има привърженици на Русия и по-рано през деня възникна напрежение с противници на Москва.

Походът им продължи час и половина, а при легацията ги посрещна засилено полицейско присъствие.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!