Гражданско неподчинение в парламента. Протестиращи, майки от "Системата ни убива" и активисти от "Изправи се.БГ" отказват да напуснат сградата на Народното събрание.

Своеобразната барикада пред деловодството на парламента продължава вече шести час. Сред протестиращите е и дете с увреждания.

Отвън входовете на народното събрание вече са отцепени от полицейски части.

Около обяд майките на деца с увреждания заедно с активисти на Мая Манолова от движението "Изправи се.БГ" заявиха, че няма да напуснат парламента и правят своеобразна барикада пред деловодството на Народното събрание.

Според Манолова те са искали да влязат и да присъстват на Парламентарната комисия по енергетика.

„Обясняват, че не ги пускат, че „Топлофикация“ ограбват гражданите, че са там, за да им търсят сметка за хаоса със сметките за парно, както и да поискат оставката на парламента, правителството и главния прокурор“, каза Мая Манолова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева даде специален брифинг, на който обясни, че майките са поискали среща в парламента, която не им е отказана.

„Като цивилизовани хора ще направим всичко възможно в рамките от 16 до 18 септември да се проведат срещите и да видим какво точно трябва да се реши“, заяви Караянчева.

Полицията получи нареждане от НСО да не допуска повече хора в парламента, докато продължава ситуацията с отказващите да напуснат.