Протестиращи жители на столичния квартал „Горубляне“ са блокирали движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе", ул. "Павел Красов" и ул. "Димитър Пешев". Очаква се то да остане блокирано около час.

Това е поредната акция на недоволство от страна на живеещите в района, а искането им е за „премахване на принудителното отчуждаване на имоти частна собственост за зелената система”, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Сред причините, които посочват за недоволството си гражданите е липсата на отговор от Столична община на исканията им за започване на подробни устройствени планове с отреждане за строителство в терени, предвидени с ОУП за паркове и с изтекли срокове за принудително отчуждаване.

„Не искаме оставки, нито пък искаме някой да бъде назначаван. Искаме да ползваме нашата собственост. Имотите ни стоят блокирани вече 26 години с отреждане за озеленяване. Никой не прави подробни устройствени планове за тези зони, нито ще се изкупуват за паркове. 26 години стоят блокирани. Искаме в момента ПУП с отреждане за строителство за тези терени”, казва архитект Янита Тарабанова, която е представител на Инициативен комитет „Горубляне”.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите отбелязват, че акцията им не е с политически искания.