Обръщението на министър-председателя отекна под палатките на „Орлов мост“. Протестиращите обаче посрещнаха предложенията за рестарт на държавата и промени в Конституцията с недоверие.

„Мислим, че вълкът козината си мени, но нрава си не. Не мислим, че Борисов е способен да направи тази промяна и и ако я направи, няма да има ефектът, който търсим. Така че протестът продължава“.

Снимка: btvnovinite.bg

Това беше първият коментар на протестиращите в палатковия лагер на „Орлов мост“ минути след като премиерът Бойко Борисов се обърна към тях в специално видеоизявление, в което предлага свикване на избори за Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция и проведе реформа в съдебната власт.

Министър-председателят обеща и да се оттегли веднага след като бъде прието неговото предложение за свикване на Велико народно събрание.

„Не знаем какъв контрол ще има Борисов върху това Велико Народно събрание, може би то трябва да бъде свикано от други участници“, коментира протестиращ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние искаме първо неговата оставка и след това да се проведат избори“, допълни друг.

„Нашите искания са пределно ясни – оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор, на Емил Кошлуков и Цацаров, след това приемане на закон за лустрацията и промени в Изборния кодекс, за да можем да електронно и по пощата, за да може и нашите сънародници в чужбина да упражняват своя вот“, заяви трети.

Снимка: btvnovinite.bg

Те не смятат и да вдигат барикадите. Напротив - дори отправиха покана към Борисов.

„Това са една част от исканията на протестиращите, може би подава такъв лек, деликатен сигнал, че иска да се включи към нас. Добре дошъл е. Може да си избере едно от трите места - палатките на Орлов, Ректорат или Министерски съвет. Може би Министерски съвет ще му по-удобно, защото му е близко“.

„От две седмици обещава нещо, да го е изпълнил? Ходи и се шматка по некакви тръби. Реже лентички на магистрали, които пропадат. Като си мъж с чест, с достойнство, подай си оставката, тръгни си. Ще дойдат нови млади, кадърни хора“, коментира протестиращият Петър Наневски.

В социалните мрежи реагираха и от така нареченото Отровно трио - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни и като организатори на масовите шествия и протести срещу Кабинета „Борисов“ 3.

„Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си“.  

По-рано дадоха заявка и за още по-масови блокади в днешния ден.

Изявлението на премиера Борисов беше поредното динамично развитие в 37-ия ден на протести, който започна с полицейска акция в ранните часове срещу блокадата на бул. "Ситняково".

Вместо на „Орлов мост“ шествието в 36-тия ден от протестите, приключи с барикада от палатки на румънското посолство. Блокадата обаче издържа едва 4 часа, след като полицията се намеси и разруши лагера на протестиращи.

Свидетел на акцията е Анастас.

„Наскочиха мъже въоръжени и направиха плътно ограждение около блокадата. Това се  случи. Започнаха да искат документи, лични карти. Няколко човека бяха изведени пред очите ми в поска колите.  Не знам дали са задържани или не. Бях с моя мотоциклет тук. И бях помолен от полицаите да дам моите лични документи и да изведа мотоциклета от кръстовището, за което ми беше съставен фиш за неправилно паркиране. Не знам доколко е законен“, разказа мъжът.

Задържани и освободени след това са трима души, уточниха от МВР.  А в лагерите организаторите предупредиха за още блокади и по-масови демонстрации.

Протестни демонстрации се организират този петък в Търново, Русе, Варна, Стара Загора и Пловдив.