Велошествие до Висшия съдебен съвет (ВСС) в София в знак на протест срещу главния прокурор Иван Гешев. Участниците в него направиха акция пред сградата.

„Това е къщичката на 20-те джуджета, които избраха нашия велик главен прокурор Иван Гешев. Първата ни стъпка е да поканим магистратите да си го приберат“, каза бившият депутат Минчо Спасов, организатор на акцията.

Пред сградата на ВСС той прочете имената на магистратите, защото по думите му те трябва да носят индивидуална отговорност за действията и бездействието си. Участниците във велошествието скандираха „Позор“ след всяко прочетено име.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме възможност да предупредим тези хора, че ако не използват конституционното си право да оттеглят Гешев, ние ще използваме конституционното си право да поискаме тяхната собствена оставка, защото те са тези, които ни го инсталираха и те са тези, които трябва да си го приберат обратно. Ако не го сторят, това означава, че истинският път за смяната на г-н Гешев е протест пред хотел „Берлин“ – седалището на Пеевски. Те за пореден път ще докажат зависимостта си от Сараите“, каза Минчо Спасов.

Символично протестиращите „изстреляха“ хартиени ракети към сградата на ВСС в знак на своя протест.

Снимка: btvnovinite.bg

„Причината за пакетирането на оставката на правителството и на главния прокурор е, че те показаха, че са в една организирана престъпна група за рекет, кражба на бизнес и тормоз над гражданите, които не се съобразяват с тях. Това е възмутително и не може да бъде в една правова държава“, каза още Спасов.

По думите му най-големият пострадал от тази криза е авторитетът на юридическата професия.

„Г-н Гешев е срам за юридическата професия“, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!