Ресторантьори от цялата страната излязоха на протест срещу новите противоепидемични мерки и изискването за зелен сертификат. Демонстрации има в 25 града.

Точно в 15 ч. браншът каза „не“ на новите правила. Националният протест е под надслов „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“. 

Снимка: btvnovinite.bg

В столицата ресторантьорите блокираха движението на бул. „Цариградско шосе“ при „Орлов мост“. Протестиращите се отправиха към сградата на Министерския съвет, а след това и към здравното министерство.

Към тях се присъединиха и хора от други браншове, засегнати от мерките. „Вече нямаме никакво търпение, защото те ни заковаха последния пирон в ковчега с тази малоумна заповед“, каза Емил Коларов- председател на СЗБ.

От бранша подчертаха, че са против начина на прилагане на сертификата. „Първо – да бъде всеобхватен, да не касае само за местата за настаняване и хранене, а да касае всички места на закрито“, обясни Атанас Димитров , зам.-председател на БХРА.

Към 17 ч. приключи протестът в София.

Към 15 ч. беше блокиран пътят Перник - София на светофара при село Драгичево.

Недоволните ресторантьори не са имали разрешение за блокада на пътя, а само за протест в центъра на селото. 

Протестиращите заявиха, че браншът им е подложен на дискриминация и настояха зеленият сертификат да важи за всички, включително работещите в държавните и общински администрации.

Образували са се дълги колони от автомобили и в двете посоки.

В Пловдив  беше затворено ключово кръстовище до Чифте баня. Служители и собственици на ресторанти излязоха с призив за масова ваксинация. Според тях това е единственият начин бизнесът им да не фалира.

Искат и безплатни тестове пред заведенията, за да могат клиентите да влизат необезпокоявани. Оплакаха се от драстичен спад в оборотите им заради новите противоепидемични изисквания.

Недоволните тръгнаха на шествие из града.

Стотици протестиращи има и в Бургас. Беше затворено ключово кръстовище в морския град, което предизвика проблеми с движението.

Недоволните блокираха входа на областната управа, където към този час се провежда заседание във връзка с епидемичната обстановка.

В Благоевград недоволните се опитаха да нахлуят в Регионалната здравна инспекция. Протестиращите са блокирали възлово кръстовище в града.

Стотици протестиращи минаха пеш през центъра на Ямбол и предизвикаха проблеми с трафика. Ресторантьори, хотелиери и работещи в заведения поискаха адекватни мерки за подпомагане на бизнеса и предрекоха масови фалити заради въведения зелен сертификат.

Стотици варненци излязоха на протест днес срещу противоепидемичните мерки. Те се събраха пред сградата на общината, след което тръгнаха на протестно шествие по главните улици на града. Сред протестиращите са представители на бизнеса, както и персонал на заведения в града. Недоволните скандираха „Долу мерките“, а музиката от „Стената“ на Пинк Флойд огласяше протеста.

В Хасково протестиращите представители на бизнесите, които търпят загуби от въвеждането на зеления сертификат, поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Недоволните изградиха символична стена от тухли на входа на областна администрация, които са представители на държавата и се заканиха, че това няма да е последния протест.

Сред исканията е да се признават тестовете за антитела, по примера на Австрия и Швейцария, както и зеленият сертификат да важи за всички - общинска и държавна администрация.

Протестно шествие премина през възлови улици в Търговище. Представители на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха в мирно шествие към възлово кръстовище, а крайната точна бе сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

Няколкостотин ресторантьори и хотелиери в Стара Загора препълниха площада пред областната администрация и тръгнаха на протестно шествие. Те издигнаха лозунги „Искаме бъдеще в България“ и „Всички сме равни през закона“. По думите им зелените сертификати са въведени без информационна кампания и заведенията в региона работят на 5 на сто капацитет, което е убийствено за бизнеса.

От Министерството на здравеопазването заявиха за bTV, към настоящия момент няма промяна в националните регулации по отношение на възможностите за издаване на зелен сертификат за наличие на антитела.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!