Медицинските сестри, акушерките и лаборантите излязоха на национален протест. Професионалистите по здравни грижи се заканиха, че започват палаткови лагери, ако до 20 дни не им вдигнат заплатите.

Снимка: bTV

Недоволството срещу заплащането и условията на труд изразиха медиците от 32 града от 22 области у нас.

В отделни градове протестът беше подкрепен чрез подписка, а медицинските сестри работиха, носейки сини лентички - знакът на днешния протест.

Част от исканията на протестиращите са за допълнително възнаграждение при работа именно в спешното и интензивно отделение, както и за достойно платен нощен труд.

Снимка: bTV

Те поискаха и по-високи заплати за всички специалисти по здравни грижи. В момента месечното възнаграждение на сестрите у нас е най-ниско в цяла Европа.

Вечерта на 18 юли 2012 г. е критична за работещите в Спешното отделение на Бургас. Една след друга пристигат линейки с ранени от атентата на летището в Сарафово. Целият екип остава часове след края на смяната.  

След 36 години в Шокова зала, Стоянка е принудена да работи на още едно място, за да може да си осигури около 1000 лева на месец. Дежурствата са свръхнатоварени, защото колегите в екипа непрекъснато намаляват. За това днес всички в Спешния център сложиха сини протестни ленти. 

Снимка: БГНЕС

В столицата пред здравното министерство се събраха стотици. Макар и недоволни от условията на труд, повечето разказват, че обичат работата си.

Вчера съсловната организация на сестрите се дистанцира от протеста, днес обаче нейни представители се присъединиха към колегите си.

„В рамките на 1-2-3 години ще стигнем до размери на заплати, които да мотивират медицинските сестри”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той обеща, че мерки ще бъдат взети още през следващите 2 седмици. А протестиращите се заканиха с палатков лагер, ако до 20 дни не се изпълнят исканията им.

Медицинските сестри призоваха и пациентите да се включат в протеста им, носейки сините лентички - знак на националното недоволство от днес.