Протест на жители на столичния квартал „Враждебна“ затвори бул. “Ботевградско шосе” около 18:30 ч. Причината за недоволството а причината е намиращото се в близост депо за отпадъци.

Снимка: bTV

В него се депонират редица материали като пластмаса, найлон, опаковки от строителна химия, ПДЧ плоскости, автомобилни гуми, изолационни материали и нерегламентирани вносни отпадъци, под форма на бали.

Исканията на живущите са за незабавното затваряне на депото за отпадъци,  почистване на терените и даване на статут на всички водни обекти около квартала и защита на изградените върху тях екосистеми и спиране на тяхното запълване с боклуци и земни маси.

Снимка: bTV

След първия протест на живущите, от Министерството на околната среда и водите наложиха санкция на дружеството "Софинвест".

„На мястото на рекултивация го запълват с отпадъци, които са недопустими. Забранено им е въобще такива отпадъци да влагат в рекултивацията", каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

„Там има депонирани отпадъци, които въобще нямат място там. 20 години са изсипвани без никакви подложки пластмаси, изолационни материали, опаковки от строителна химия. Никой не може да ни убеди, че там се изхвърлят само земни маси. И искаме незабавно депо ”Враждебна" да преустанови дейност“, заяви Мартин Стоянов.

Недоволните граждани се заканиха да протестират, докато случаят не приключи.