Варна излиза на протест. Поводът е смъртта на дете, блъснато от кола в Морската градина. В 18:30 ч. граждани започнаха да се събират пред сградата на общината с искане да се забрани влизането на коли в парка.

Вчера там автомобил блъсна дете на паркинг до зоологическата градина, след което то почина. Тепърва ще се разследва как румънският шофьор блъска и убива детето на паркинга в Морската градина. 

До момента са се събрали към 200 души, сред които има и много родители с малки деца. Според местни жители е оксиморон да има паркинг в парка, тъй като това са несъвместими неща. От общината обясниха, че от 6 години се опитват да спрат автомобилите в Mорската градина.

„Съдът разпореди да махнем всички забранителни знаци, да махнем бариерите, да махнем КПП-тата", заяви Тодор Иванов, заместник-кмет на община Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Битката между граждани, община и съд приключва в полза на автомобилите, защото собственици на терени в парка подават жалби срещу спирането на движението. Така сега колите могат да се движат, но без да спират и да паркират по алеите.

Според заместник-кметa на община Варна трябва на това място трябва да има „общинска полиция, която да извършва непрекъснати 24-часови постоянни проверки".

Хората обаче настояват за незабавна и пълна забрана за движение на коли в целия парк.

„Само така ще можем да спасим нашите деца. Трябва да имаме приоритети. Трябва да знаем кое за нас е приоритетно – дали децата и зелените площи, предвид нарастващите и наводнения, или бетонът, парите и колите", смята Мария Димитрова.

Румънският шофьор, блъснал детето,  е задържан за 72 часа. Направените му проби за наркотици и алкохол са отрицателни