Във Варна се проведе протестно шествие заради инцидента от 10 септември, когато неправоспособен шофьор блъсна и уби велосипедист – балетистът Мартин Чикалов. 

Причината за недоволството - постановените от съда 6 години затвор за шофьора, карал без книжка. Шествието започна пред общината и стигна до областната управа на града.

Въпреки дъжда,  в „Похода за живот” се включиха десетки граждани, много от тях с колелата си. Основното искане е в случаи като този процедурата за съкратено съдебно следствие да не се прилага.

На 10 септември Мартин Чикалов пресича с колелото си близо до пешеходна пътека до Морската градина, когато е пометен от движеща се с над 100 км в час кола. Извършителят – Петър Здравков, бяга от мястото на произшествието. Здравков никога не е имал книжка, а в кръвта му са открити следи от наркотици. В сряда мъжът получи 6-годишна присъда.

Решението огорчи близките на Мартин, които в отговор заявиха, че няма законност и справедливост.

„Какъв знак даваме ние на обществото, приемайки такива присъди и докъде ще доведе това?”, попита Карина Илиев, приятелка на Мартин.

Законът изисква при съкратено съдебно следствие и признаване на вина да има намаляване на присъдата с една трета. Велоклубовете искат тази възможност да отпадне при подобни инциденти.

„При причиняване на смърт на пътя, както е случая с Мартин, и при такива утежняващи вината обстоятелства, каквито имаме, не би следвало да има съкратено следствие”, коментира Евгени Балев от варненския велоклуб „Спартак”.

От прокуратурата припомнят, че през 2009 – 2010 г. облекченият ред не се прилагаше.

„Да се върне такава или дори още по-кардинална промяна с условие да няма съкратено съдебно следствие при смърт, при тежка телесна повреда или при деяния, извършени в пияно състояние и след употреба на наркотици”, каза окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Участниците в „Похода за живот” искат и обезопасяване на градската среда с повдигнати пешеходни пътеки и кръгови кръстовища.

В понеделник до правителството и Народното събрание ще бъде изпратено писмо с искания за законодателни промени за прилагането на съкратеното съдебно следствие.