Във Варна се състоя трети пореден протест с призив за окончателно отхвърляне на Стратегията за детето. Шествия с това искане се проведоха и в други градове на страната.

Протестът във Варна премина под мотото „Децата ни не са за продан”.

Според организаторите проектът за стратегията заплашва със санкции над половината от семействата у нас. От Министерството на труда и социалната политика отричат в документа да има текстове, които да регламентират такива практики.

Протестиращите поискаха да бъдат отменени приетите наскоро промени в законодателството в социалната сфера. Държавата да съдейства на родители на отнети деца извън България и да забрани международните осиновявания.

Днес от социалното министерство опровергаха твърденията, че са приети законодателни промени, с които на социалните работници се дават нови правомощия за „отнемане на деца след фалшиви сигнали”.

„Децата в риск – те са дефинирани в самата стратегия, обхващат над 500 хил. деца, включително деца, за които няма никаква реална опасност. Това са децата на разведени родители, които живеят в чужбина, всички деца от малцинствата. Смятам, че всеки един случай е абсолютно отделен”, коментира по време на протеста адвокатът Петър Николов.

„Това е плачевният резултат към момента – че се настройват големи маси родители, спекулирайки с техните страхове и липса на информация, да загубят доверие в помагащите професии – социалните работници, лекарите, патронажните сестри, педиатрите, психолозите, психотерапевтите. Дългосрочната цел, която е изключително опасна, е съсипване на правовата държава и унищожаване на системата за закрила на детето”, заяви от своя страна Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик.