Жители на ромската махала на пловдивското село Първенец излязоха на протест срещу освобождаването на шофьора, убил на пътя 11-годишно момиченце.

Съдът счете, че прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства за вината на 56-годишния шофьор Димитър Йовчев и му наложи най-леката мярка – „Подписка“.

Протестиращите искат Йовчев да бъде задържан.

Искаме да го затворят до делото, казаха родителите на 11-годишната Ангелинка – Иванка и Георги. Те настояват Йовчев да бъде осъден на доживотен затвор.

Искаме в ромската махала да има тротоари, знаци, легнали полицаи, пешеходни пътеки, маркировки – всичко, което е по закон. Може ли човек за открадната кокошка да влезе за четири години в затвора, а за убийство на дете да няма закон, възмутиха се жители на махалата.

Те не приемат обяснението на Йовчев, че колата му е поднесла на заледен участък, тъй като според свидетели се е движел с над 80 км/ч.

Жителите на махалата заплашиха да спрат децата си от училище и детска градина, ако не се поставят легнали полицаи. Заплашиха и със затваряне на пътищата.

Днес в Апелативния съд ще се гледа искането на прокуратурата за постоянното задържане на Йовчев.

Вижте повече във видеото: