Недоволство на граждани и протест в Кубрат заради бъдещето на местната болница. До ситуацията се стига след решение за смяна на ръководството на лечебното заведение и масово подаване на оставки на медицинския персонал.

Протестиращите пред общината заявиха, че са против решението на Общинския съвет за смяна на директорката, управлява болницата 16 години.

След 38 години работа в лечебното заведение доктор Атанасова е подала оставка заради промяната.

„Ние сме против временно назначения директор, той няма нито компетентността, нито е запознат с работата в болничното здравеопазване“, заяви д-р Иванка Атанасова от МБАЛ-Кубрат.

Същевременно пред общината имаше и контрапротест с подкрепа на новото ръководство.

„Нека има промяна в болница Кубрат, в края на краищата, защото една голяма част от нашите граждани отиват да се лекуват в други общини“, каза Салим Мустафа.

От Общинския съвет призоваха медиците да не напускат работа и заявиха,че смяната на ръководството е нормален процес с цел подобряване дейността на болницата.

„Болницата ще работи, управителят е длъжен да сформира екип, ако някой не желае да работи с избрания управител, но неприемането на решението на Общинския съвет не е сериозно“, коментира Хюсеин Юмеров, председател на Общинския съвет в Кубрат.

Новият управител на болницата заяви, че е оптимист и че има амбицията да привлече нови лекари.

„В болницата поетапно ще се включат всички отделения да работят в пълен капацитет, просто може би трябва някакво техническо време“, обясни д-р Леман Балканджиева.

Болницата в Кубрат е в добро финансово състояние, работещите отделения са обезпечени с апаратура, но заради ситуацията със смяната на ръководството остава отворен въпросът с кадровата криза и ще останат ли лекарите на работа.