Жителите на костинбродските села Опицвет, Безден и Богонци излизат на протест заради инвестиционно предложение за изграждането на кариера за варовик в близост до домовете им.

Реализирането на този проект означава, че ще се гърмят бомби, ще дишаме праха, ще спре водата, ще се разбият пътищата, казва една от жителките на Безден – Румяна Величкова. И добавя: „Има деца в селата, защо да дишат този прахоляк?“

През 2009 г. е имало предложение за създаването на такава кариера, но след протести то е спряно.

Сега пак се опитват да го пробутват, възмущават се местните. Колко пъти трябва да се спре и пак да се пробутва?, питат те.

Тук въздухът е по-чист отколкото в Банкя, но не разрешиха да се направи санаториум, а кариера разрешиха. Има защитени животни, и те ще изчезнат, коментира Величкова.

Вижте повече във видеото:

В Опицвет се изгражда център за укрепване на психиката на деца с онкохематологични заболявания, но проектът за кариера го застрашава.

Центърът е национален и идеята е малките пациенти да са в защитена, спокойна среда с чист въздух. Говорим не само за деца и семейства, но и за хора, преживели загуба. Няма как да се чувстваш спокойно и в защитена среда, когато покрай теб минават камиони и прахоляк, коментират от центъра.

Жителите на костинбродските села заявяват, че са готови на всичко, за да спрат проекта.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха за bTV, че са започнали оценка за въздействието върху околната среда и ако се докаже, че при експлоатацията на кариерата не се гарантира спазването на нормите, няма да разрешат изграждането ѝ.

Вижте повече във видеото: