Пореден протест на жителите на Копривщица. Те блокираха за кратко Подбалканския път при разклона за града. Хората се оплакват от проблеми във ВиК мрежата, която постоянно аварира.

Местните са категорични, че докрай ще отстояват исканията си за цялостен ремонт на канализационната и водопреносната мрежа. Техният протест е мирен - с настояване институциите да обърнат внимание на проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

От Регионалното министерство уточниха за bTV, че при наличие на средства в бюджета за ремонт на канализацията, Община Копривщица ще бъде своевременно уведомена.

Стоян Павлов, зам.-председател на общинския съвет показва напуканата етернитова тръба от мястото на аварията. Четвъртата за тази седмица  ВиК авария този път е в дома на Петър Белаков.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради постоянното пукане на тръбите общината не смогва да възстанови калдъръма във възрожденското градче.

В Копривщица канализацията практически не работи при дъжд. Водата се връща обратно и наводнява с нечистотии къщите в ниското.  

Снимка: btvnovinite.bg

Потърпевша е и детската градина.

"Мазето на детската градина се пълни с вода, която идва след запушване на канализациите", отбелязва директорката Пенка Иванова.  

Според ВиК за част от проблемите е виновна и местната власт.

"Общината продължава да си опесъчава. Мият си улиците, това всичко влиза в канала. Един път е тесен диаметърът на тръбите, втори път, пясъкът допълнително намалява проводимостта", обяснява Костадин Камберов, началник на ВиК-София.

Жителите на Копривщица обаче не се съгласиха с твърденията му: "Възмутени сме от нелепите коментари и твърдения  на господин Камберов – началник на ВиК - София област, район Пирдоп, при положение че състоянието на водата и канала е повече от видно в излъчения от вас репортаж. Напълно несъстоятелни са думите му, че „Общината продължава да си опесъчава и да мие улиците си….“. Означава ли това че лунният пейзаж, по който се движим всеки ден не се дължи на „прекрасната“ ВиК мрежа в града, а на провежданите до педантичност от общината почистващи и опесъчаващи дейности?".

Това се казва в позиция на протестиращите граждани, изпратена след излъчването на репортажа.

Общината не може да осигури 7 милиона лева за пълна подмяна. Според регионалното министерство Копривщица вече е получила 2,5 милиона лева. Други засега не се предвиждат.

Гражданите обаче казват, че въпросните 2,5 млн. лв. "са отпуснати в периода 2015-2017 г., но за довеждащ водопровод от стара планина до града, а не за подобряване на съществуващо трагичната водопреносна и канализационна система на Копривщица".

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!