Изненадващо уволниха дисциплинарно дългогодишния директор на единственото каменоделско училище на Балканите (StoneMasonry.eu). То се намира в село Кунино и е под шапката на Министерството на културата. В защита на отстранения директор днес протестираха ученици, педагози и родители.

Скулпторът Стефан Стефанов ръководи гимназията по каменообработване от 14 години. Няма предишни провинения.

Според педагози, ученици и родители отстраняването на директора по средата на учебната година е първа стъпка към закриването на гимназията в село Кунино или преместването й на друго място.

Снимка: bTV

Най-вероятно съм попречил някому в намеренията, които не са съвсем добри към това място“, коментира Стефанов. Той ще обжалва освобождаването си.

Той е „виновен“, защото е добър човек, коментира зам.-директорката Дария Горанова.

По думите ѝ сред мотивите за уволнението е настаняването в общежитието на управителя на кариерите, които даряват камък за часовете. Той обаче е в стаята с възпитателите и има договор за наем, посочи тя.

Проверка установила и прием на ученици без изпит.

„Ръководството на Министерството на културата не може да позволи неспазване на закона”, каза Румен Димитров, зам.-министър на културата.

Отстраненият директор отрича обвиненията и ще обжалва в съда. Като най-важна своя заслуга  вижда противодействието на досегашните  опити за преместване или затваряне на училището. То е създадено преди почти век от министъра на войната в кабинета на Александър Стамболийски. Има само още едно такова в цяла Европа.

Снимка: bTV

Родителите също подкрепят досегашния директор, защото го смятат за голям професионалист, който обича училището и си върши работата много добре.

Според ученици гимназията няма да е същата без него.

Колегите му описват Стефанов като много добър учител и скулптор. 

Засега не се знае кой ще е новият директор, има подозрения, че ще е бивша учителка, която е напуснала.

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е единственото такова училище на Балканите и второто в Европа и обучава самобитни майстори скулптори. В нея в момента се обучават над 100 бъдещите каменоделци. Носители са на призови места в родни и международни конкурси.