Протест срещу уволнението на бившия директор на "Пирогов" професор Иван Поромански и взаимни обвинения между него и новото ръководство на спешната болница.

Началници на клиники и отделения определиха причините за отстраняването на Поромански като необосновани - според здравното министерство професорът с приоритет е извършвал плащания по сключени от него договори.

"Новият директор, който реши да тръгне по един коректен и правилен път, след няколко месеца работа го освободиха, което кара хората тук да се тревожат", заяви д-р Пламен Стефанов, от клиниката по хирургия.

Точно в 12:30 ч. медиците излязоха пред централния вход на болницата срещу решението за освобождаване на проф. Поромански.

Според тях след COVID кризата болницата се е стабилизирала, а сега следва нова.

„В момента се бавят и заплащанията, говорят се различни неща, трябва някой да ни обясни какво се случва", каза проф. д-р Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

Според бившия директор проблемът със заплатите за май е заради забавен договор между Здравната каса и „Пирогов“.

"Бяхме подготвили нещата в понеделник хората да получат парите, като в банкови сметки, които има „Пирогов“ съответните пари са налични и трябваше в понеделник да ги прехвърлим в една банкова сметка и оттам следобед да си вземат заплатите", обясни проф. Иван Поромански.

След запитване на bTV от болницата съобщиха, че до дни заплати ще има, след като изпълнителният директор сега Валентин Димитров е подписал Анекса към Националния рамков договор с касата.
 
"Предходният директор проф. Иван Поромански до този момент не беше присъединил болницата към Националния рамков договор, което възпрепятстваше изплащането на заплатите на служителите", се казва в позиция на „Пирогов“.

Новото ръководството дало обещание да запази нивото на работните заплати и допълнителните парични стимули.