БСП ще участва в национален протест срещу сделката с ЧЕЗ. Организатори са  Движение за радикална промяна "Българската пролет" и политическа партия "Възраждане".

Протестът е срещу цялостната политика на правителството на Бойко Борисов, водеща до: „Геноцид на българският народ и бизнес. Политика, изпълнена с гафове и провали, като Истанбулската конвенция и криминалната продажбата на ЧЕЗ. Политика в подкрепа на грабежа на България и повсеместната корупция”.

Протестът ще се проведе от 11 ч. пред сградата на Министерския съвет.

Междувременно в чешката столица започнаха разговорите със собственичката на „Инерком” - Гинка Върбакова. Очаква се те да продължат до петък.

Вчера бяха обсъдени детайли по вече сключения договор и документите, необходими по процедура за Комисията за защита на конкуренцията. Представена е била и заявката на българското правителство да влезе в сделката,  за да придобие контролен дял.

На този етап няма индикации дали чешката компания е склонна да позволи участие на българската държава.
Според източници на bTV  разговорите ще са сложни заради арбитражното дело за няколкостотин милиона евро, което чешката ЧЕЗ води срещу България.

Освен това чешката компания прави вътрешно разследване как са изтекли документите с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов. Това потвърдиха за bTV от централата в Прага.