Жителите на квартал „Лозенец” излизат на пореден протест срещу строежа на 34-етажен небостъргач до блоковете им. По проект сградата ще се издигне на 120 метра височина и ще бъде готова в следващите пет години.   

Според жителите на квартала обаче тя по никакъв начин няма да кореспондира с инфраструктурата, ще се блокира трафикът, както и достъпът на светлина в домовете им.

Въпреки протестите строителството започна и хората вече се оплакват и от непоносим шум в последните дни.

За три дни на два пъти ни събудиха преди 5 ч. сутринта, казаха пред bTV живеещи в района столичани.

Местните жители твърдят, че вече няма влязло в сила разрешение за строеж и на практика се строи незаконно. Те са подготвили нова жалба до ДНСК, с която искат строителството да се прекрати. Настояват също да се преработи планът за строежа на сградата и височината ѝ да се намали до 8 етажа, колкото е изискването на общия устройствен план.

Тъй като сградата не е адекватна за този гъсто населен квартал, те се опитват да прекроят квартала, за да може да пасне на сградата, казаха още протестиращите.  

От фирма „Артекс”, които отговарят за изграждането, заявиха, че височината вече е предоговорена и тя ще бъде намалена с 6 етажа. От там твърдят, че полагането на бетона на фундаменталната плоча е непрекъснат процес и за това имат заверен график от Столична община и СДВР.

Кметът на района Любомир Дреков обаче беше категоричен, че имат отказ заради това, че дейностите, които извършват, са шумни и трябва да ги започнат в регламентираното работно време, тоест след 7 ч. сутринта.

Той допълни, че до районната администрация не е стигало решение за намаляване на височината на сградата.

Хората от квартала ще протестират в сряда.