Протест срещу мерките на ветеринарите започна и в ямболското село Безмер. Още тази сутрин протестиращите блокираха главния път, който води към близката авиобаза.

В същото време в село Крушаре за седма поредна вечер жителите блокираха пътя и отказаха да пропуснат минаващите автомобили. Протестиращите не отстъпват от искането за отмяна на доброволното клане на домашни прасета и отказват да пуснат ветеринарите.

В Крушаре обиколните пътища заради блокадата създават напрежение между шофьори и протестиращи.Стигна се и до скандали на пътя и се наложи да се намеси полиция.

Блокадата в Безмер започна в обявения час и ще продължи до 21:00 ч. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В Безмер има 260 прасета, повечето от хората са ги прибрали вече във фризерите, но тези, които имат прасета, са категорични, че няма да допуснат ветеринарите”, заяви кметът Росен Русев. 

„Искаме да спре това издевателство над обикновените хора и да се отъменят мерките срещу чумата”, заявиха протестиращите.

За седми ден остава и блокадата в Крушаре. Вчера протестиращите обявиха, че са жертва на провокации заради опитите на шофьори да минат през блокадата им. Исканията им остават непроменени - отмяна на доброволното умъртвяване на прасетата в личните стопанства. 

Междувременно бедственото положение заради африканската чума по свинете на териториите на общините Разград, Исперих, Завет и Самуил беше удължено до 5 септември, съобщиха от областната администрация.