Протест блокира централен булевард в Бургас за 8 часа тази събота. Недоволните се заканват да спрат в двете посоки трафика по бул. „Демокрация“ от 10 до 18 ч.

Централната улица беше основно ремонтирана и реконструирана с допълнителни светофари, специални места за пресичане на пешеходците и специална бус лента, която трябва да помага на градския транспорт и автобусите да се движат бързо.

Снимка: btvnovinite.bg

Има 20 дни от приключването на ремонта и недоволството в социалните мрежи прерасна в активни протести и блокади. Протестиращите са основно хора, които живеят на булеварда се оплакват от реконструкцията.

"Не е безопасно, защото автобусът е три метра и ако минава автобус, гумите му са на жълтата линия и извън нея", обяснява протестиращият Руси Русев.

Снимка: btvnovinite.bg

Русев е професионален автоинструктор, от 16 години живее на булевард "Демокрация" и водещо в избора му на жилище било паркомястото във вътрешния двор.

"Трябва от лентата за движение да се пресече непрекъснатата бус лента и да се влезе в гаража, където е собственост на живущите", обяснява Русев.

Съседката му Станка Динева също се оплаква.

"Мъжът ми е инвалид, няма право дъщеря ми и никой да спре тука и аз да го кача да го закарам до болница, това е безобразие, глоби само знаят, нищо друго!", казва Станка.

Снимка: btvnovinite.bg

До тях има медицински център и медицинска лаборатория, а „къде може да спре автомобил, за да обслужи болния?", пита Русев.

Снимка: btvnovinite.bg

Забраната за спиране пречела и на търговията.

"Затвориха, вижте, дава се под наем, дава се под наем, всичко това работеше, заради тази бус лента редно ли е да се затворят работни места?", казва Русев.

Снимка: btvnovinite.bg

Таксиметрови компании започнали да отказват да обслужват поръчките им. А булевардът е ремонтиран преди по-малко от месец.

От общината отговориха, че развитието на транспортната схема на Бургас следва водещи европейски практики и на първо място ремонтът е съобразен с пешеходците, проектът е съгласуван с Регионалната камара на архитектите.