Граждани организираха протест пред Окръжния съд във Варна заради дело за катастрофа, при която загина млад мъж. Шофьорът е рецидивист с тежки предишни провинения.

Днес съдът гледа делото за катастрофата, при която загина 23-годишният Никола Терзиев, след като беше блъснат от автомобил, движещ се с 215 км/ч. 

Преди началото на съдебното заседание сутринта пред съда се събраха 50 души – приятели, съотборници и колеги на загиналия Никола Терзиев. Те поискаха ефективни присъди за катастрофи с фатален край, особено при рецидиви, какъвто е случаят.

В края на август миналата година Никола доставя с автомобила си пици. Колата му е застигната и изхвърлена от пътя от движещ се с 215 км в час автомобил. При удара момчето загива на място. Сега семейството му настоява за изцяло нов закон за движение по пътищата.

Близо два месеца след инцидента виновникът – Бейтула Исмаил беше на свобода. Той беше арестуван след среща на близките на загиналия с премиера Бойко Борисов.

Бейтула е направил конструктивни промени на автомобила си, за да развива по-висока скорост.

Той е осъждан за причиняване на смърт и в друга катастрофа. Освен това, многократно е наказван заради висока скорост.

Сега е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Ако вината му бъде доказана, той може да получи присъда между 2 и 6 години лишаване от свобода.

Майката на Никола – Анелия Терзиева, настоява за изцяло нов Закон за движение по пътищата, за реформа в съдебната система и Бейтула да получи ефективна присъда.

Следващото заседание е на 1 юни.