Протест на търговци срещу нови правила при продажбите. Недоволството е срещу кратките срокове, които имат, за да въведат софтуер за връзка с данъчните.

В заведение не са сигурни, че до края на месеца ще успеят да изпълнят новите изисквания.
 
„Защото ние, за да пуснем новата програма, трябва да се тества в реална среда, а това по Наредба 18 е забранено  – в ресторантьорския бранш това е невъзможно!“, споделиха оттам.

И още от притесненията на бизнеса - има възможност данъчните да са субективни при проверка в заведенията:

„По тяхна преценка могат да тълкуват дали този софтуеър, който ние сме инсталирали и дали дадената операция в момента сторно – сторно това е нещо, което се случва нон стоп в обектите – дали те ще го приемат като сторно или като укриване на доход?!“, казва Ричард.

А експертите, които работят по промените в софуерите отчитат, че нови поръчки при тях постъпват дори през последните дни, въпреки изтичащите срокове.

Търговци поискаха по-дълъг срок с протест пред финансовото министерство.

„Тази работа се свръхрегулира, изисква нови технически решения, за което няма време“, заяви Радостина Хлебарова – търговец.

От приходната агенция заявиха, че отлагане на сроковете няма да има, а експертни  разговори с бизнеса били водени в продължение на месеци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!