Над 4600 българи се борят с коронавируса в болници, а работещите в Спешния център във Видин започват гладна стачка.

Причината е, че част от персонала не получава допълнителните пари за работа в COVID среда.

Снимка: bTV

Общо 16 са санитарите в Спешния център във Видин. От началото на епидемията те са получили само веднъж – в края на миналата година – по 1000 лева за работа в COVID среда. В тяхна подкрепа утрe започва щафетна гладна стачка.

Във видинския спешен център приемат пациентка с усложнения след лекуван COVID-19 в местната болница, поемат я две санитарки.

Снимка: bTV

Доктор Иво Георгиев от синдикат "Защита" показва и снимки на колега от филиала в Кула с още по-фрапиращи ангажименти.

Снимка: bTV

„Това е санитарка, облечена в дрехи, за да не се зарази, и пере дрехите на друг колега. Вижте в легените при минусови температури“, коментира д-р Иво Георгиев, НС "Защита".

От ръководството на центъра обаче не смятат така. Позовават се на заповед от юли на здравния министър.

„Спешна медицинска помощ да оказват санитарките, къде виждате в търкането с парцала да е оказване на спешна медицинска помощ или почистването на линейките“, казва д-р Любомир Виденов, началник на Център за спешна помощ – Видин.

„Това не са етични неща, едни получават, други не, това е разделение на хората и не е почтено“, смята д-р Цветодарка Асенова.

По казуса предстои да се произнесат и от Медицинския одит.

В гладната стачка ще се включат всички колеги на санитарите – лекари, медицински сестри и шофьори.

Министърът на здравеопазването е поискал да му бъде докладвано по случая - от ведомството са категорични, че няма основание допълнителните пари да не бъдат изплатени.

Преди две седмици директорът на спешния център е бил извикан в министерството, където са му били дадени указания за методиката, по която трябва да бъдат изплатени възнагражденията на работещите на първа линия, става ясно още от съобщението.