Около 300 собственици и работници на дърводобивни и дървопреработващи фирми са блокирали пътя за Банско при пътен възел „Симитли“, съобщава БГНЕС.

Протестиращите са поискали да се сложи край на порочната практика на тайните „електронни търгове" за добив на дървесина и да се сложи край на наречената от тях "Организирана престъпна група", започваща от началник участък, през Югозападното държавно предприятие, за да се стигне до министъра.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите им има „изкуствено създаден дефицит на дървесина“.

„Отвратени сме от този пладнешки обир, който се получава с продажбата на дървесина. Нормално ли е за един дърво производител и дървопреработвател да му бъде завишена суровината от порядъка на 250 процента. Държавата го предлага на 100 лв., но с опорочените процедури, по които предлага дървесината, тя достига до 400- 500 лв. При това обла дървесина и то в гората, където няма път, ние го правим, сечем законно дървесината, ние не сме мафия, искаме да работим, не да бъдем обирани“, коментира Никола Мицикулев от с. Долен, община Сатовча.

Според него по този начин обират не само фирмите, а целия български народ. А тези, които управляват гората не ги интересува, че цените са безбожно високи, а това рефлектира не само върху бизнеса, но и върху хората.

В 11:20 ч. бе блокирано „ухото“ при пътен възел „Симитли“, където започва пътя водещ към Разлог, Велинград, Банско, Гоце Делчев и ГКПП „Илинден-Ексохи“.

Протестът бе охраняван от десетки полицаи, до напрежение не се стигна. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!