Пореден протест пред Столичната община заради недостига на места в детските градини.

След първо класиране извън общинските градини в София останаха хиляди деца. Родителите поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Настояват и за компенсации и то без ограничение във възрастта на децата, както и за бързо довършване на проектите за строителство.

Снимка: btvnovinite.bg

А в ефира на bTV Мирослав Боршош заяви, че много би искал той и екипът му да формират пакет от 650 лв. месечно тази година и той да стигне до родителите на всяко дете, което не е в общинска детска градина и ясла и на тези, които са в частна детска градина и ясла.

Павлина Богданова е една от протестиращите майки днес. Тя посочи, че е дошла на протеста, защото е солидарна с родителите на децата, които не са класирани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме родителите на тези деца да бъдат компенсирани по някакъв начин – с ваучери, с някакъв вид алтернативна грижа. Нещо спешно трябва да се измисли“, отбеляза тя. Според нея е крайно време да започне ударно строителство на детски градини и ясли в София.

Снимка: btvnovinite.bg

На 11-ти юни е третото класиране. На 25-ти юни е четвъртото класиране. Свободните места след второто класиране са близо 3500, като за яслени групи местата са над 860, а за градински групи над 2600, но тук влизат и децата с хронични и специални образователни потребности.

Снимка: btvnovinite.bg

През август е последното класиране и тогава местата за деца със специални образователни потребности ще бъдат обявени. Ако те не са заети, част от техните места ще се освободят за чакащите деца.