Протест на прохода Петрохан срещу лошото състояние на пътя. Недоволни граждани се събраха в района на берковското село Бързия, за да поискат максимално бързо подновяване на ремонта на пътя.

Старопланинският проход е една от основните връзки на Северозапада със столицата и Южна България. Рехабилитацията на пътя трябваше да започне през есента на 2011 година, като стартът беше даден с първа копка от тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Ремонтът на 54-километровата отсечка трябваше да приключи за две години, но сега тя е в още по- лошо състояние. Затова мотото на днешния протест бе „Писна ми да си чупя колата".

Акцията премина без инциденти и провокации, съобщиха организаторите. Въпреки призивите им обаче движението на автомобили бе спирано няколко пъти за по 10-15 минути.

Протестиращите бяха около 400-500 души, сред тях жители на Видин, Белоградчик, Монтана, Берковица, Бързия и други населени места в Северозападна България. В срок до 26 май протестиращите ще изчакат отговорните институции да се произнесат кога ще бъде възобновен проектът за реконструкция на пътя. Ако се стигне до нов протест, той ще бъде по-мащабен, заканиха се демонстрантите.