Съюзът на международните превозвачи и останалите представителни сдружения от транспортния бранш излиза на протест тази сряда, 27 април, от 10:00 ч., съобщават от организацията.

Автошествия ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.

Само в центъра на столицата ще бъдат паркирани над 100 автобуса и 300 камиона.

От бранша искат: отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на  50 % от акциза на горивата за период от 6 месеца и мораториум върху цените и обхвата на тол таксите.

В София протестът ще бъде пред сградата на Министерски съвет, а в останалите градове в централните градски части.

В Пловдив камиони и автобуси от вътрешния и международния превоз се събират още в 8:30 ч. на „Кукленско шосе" до митницата. В 11.00 ч. колоната ще мине по големите булеварди на града.

Сборният пункт на превозвачите в Бургас е на ул. „Крайезерна“. Автошествието ще започне в 11:00 ч., ще премине по ул. „Проф. Яким Якимов", ще обърне на кръговото кръстовище за град София и ще продължаване движението обратно по ул. „Проф. Яким Якимов", ул. „Крайезерна", бул. "Транспортна", на кръговото за град Созопол колоната ще поеме обратно по ул. „Крайезерна“.

В предаването "Тази сутрин" директорът на Съюза на международните превозвачи уточни, че повече от 2 месеца настояват за мерки от финансовото министерство, с които да се намалят цените на горивата, но такива липсват.

От финансовото министерство уточниха за bTV, че миналата седмица е проведена среща между превозвачите и премиера във връзка с техните искания.

Уточниха и, че в момента акцизът на горивата у нас е най-нисък.