Строители и пътноподдържащи фирми изкараха тежка техника, за да поискат парите, които държавата им дължи.

От сутринта те блокираха жълтите павета в столицата, магистрали, основни трасета и проходи в цялата страна с искане да им бъдат изплатени над 1 милиард  лева за свършена работа. 

Въпреки разногласията с партньорите от ИТН от последните седмици, премиерът Кирил Петков предложи НС да разреши да бъде отпусната половината от дължимия милиард, а останалата част след ревизия на парламента.

Инженер Косев ръководи спешното възстановяване на пътя в района на катастрофата с македонския автобус на магистрала „Струма“ през ноември миналата година.

„Работихме постоянно в дъжд, в сняг и за три дни успяхме да осигурим движението точно преди Коледа“, каза инж. Петър Косев.

Фирмата не е получила дължимото и по договора за поддръжка на този участък.

„В момента пътноподдържащите фирми са заложници на една целенасочена политика за унищожение на бранша“, заяви Георги Златев, от браншова камара „Пътища“.

Докато държавата установява има ли злоупотреби, 10 процента от служителите в пътноподдържащите фирми вече са освободени.

Част от дължимото за снегопочистване също липсва. 

Превозвачи подкрепиха протестиращите. С шествие недоволните блокираха ключови булеварди.

Снимка: btvnovinite.bg

И днес премиерът повтори, че половината от парите ще бъдат изплатени.

„Но минавайки през правна комисия и зала утре, тези пари ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще могат да почнат работа веднага“, заяви Кирил Петков.

Протестиращите са категорични, че, за да оцелее браншът, трябва да бъде изплатен целият милиард.

Недоволни пътни работници блокираха входа на Бургас, край който се строи мащабен обект – Северният обход на града. Той трябва да пропуска автомобилите, идващи от аутобана, директно към курортите на юг.

Фирмата, която го строи, определи ситуацията като патова – заради забавени разрешителни за строеж на части от обекта, като комуникационни мрежи, водопроводи, електропроводи и осветление, той не може да бъде завършен в срок – началото на лятото. И още, цените на материалите са калкулирани преди 2 години. Сега са в пъти по-високи. Например, на еластичните огради са скочили с 200-300 %, на асфалта – с 50 на сто.  

В Бургас строители блокираха за кратко и двете платна на подхода към магистрала „Тракия“. Попаднали в колоната шофьори ги подкрепиха.
 
"Стана вече три месеца не ни дават пълни заплати, дават някакъв аванс колкото да не умрем от глад", оплака се машинистът Неврон Тахиров.
 
За текущ ремонт и зимно поддържане фирмите в региона имат да получават близо 25 милиона лева.

На Айтоския проход спряха движението за кратко

Протест на възлов път и в Търново. Заради неразплатени над 50 млн. лева, работници спряха трафика през най-натоварения проход – този на Републиката.

Протести имаше и в Хасково, Русе, Ямбол.

Под блокадата на строители от "Автомагистрали Черно море" се оказа и Ришкият проход.

Във Варна тежка техника излезе на входа и изхода към магистрала „Хемус“. Служителите на пътно-строителните фирми обявиха, че не са получавали заплати от началото на годината.

Снимка: Ладислав Цветков

В протеста на „Дунав мост“ се включи председателят на КНСБ. Протести имаше и в Пловдив, Хасково, Ямбол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!