Медиците от столичната АГ-болница „Майчин дом“ отново излязоха на протест - този път пред Народното събрание.

Лекари и синдикат „Защита“ изпратиха писмо до всички депутати, но лично го връчиха на представители на „Възраждане“ и „Има Такъв народ“, чийто представители излязоха при тях.

Медиците се оплакват от текучество на кадри и лошо отношение на ръководството на болницата към работещите в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

По думите им заплахите за уволнения са непрестанни. Затова искат здравният министър д-р Асен Меджедиев да отстрани директора проф. Иван Костов.

„Липсва колективен трудов договор, дрехи не са закупувани повече от 10 години, купонът за храна е 2 лв., а казваме, че болницата е на печалба“, недоволства Красимир Митов, председател на синдикат „Защита“.

„Ако в момента вашата сестра, жена или близка ражда в „Майчин дом“, има голяма вероятност да я обслужва анестезиолог, който е бил сплашван, че ако не си трае, ще бъде уволнен“, споделя и д-р Стефан Костов, който е анестезиолог в АГ-болницата.

"Много трудно, дори в момента, удържам колегите да не напуснат оттам, те са декларирали, че искат да напуснат", коментира д-р Елена Георгиева – отстранен началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Майчин дом".

"В държавния сектор има преследване на неудобни хора. И когато попиташ въпросния ръководител как така хората получават по 50 лева ДМС, а той получава милион и половина заплата, следват уволненията", посочи Красимир Митов – председател на Национален синдикат "Защита".

От ръководството на "Майчин дом" определят твърденията като неоснователни.

Допълват, че "тиражираните неистини граничат с тормоз и целет преднамерено уронване на престижа на болницата".

И съобщават, че в последните две години и половина в "Майчин дом" са извършени 25 проверки, които не са установили нарушения.

 

bTV потърси за коментар ръководството на болницата. Оттам обещаха такъв по-късно днес.