Актьори от софийски частен театър протестираха днес. Според тях културната им институция е заплашена от закриване заради дело, образувано по мистериозен начин в съда в Никопол. 

Актьорите от частната културна институция в бившето кино „Левски” протестираха на улица „Съборна” в София. Причината е, че съдът е на път да отнеме от сегашния им собственик апетитни магазини на тази улица, с наема от които се издържа частния театър.

По думите на Руси Чанев се извършва несправедливост към семейство Кирови.

Рашко Младенов добави, че казусът е невъобразим. „Невъзможен да се случи, но ето, че се случва и ние искаме да защитим тези хора. Тези магазини, на които той е собственик се дават под наем и с тези пари, той изплаща огромния кредит, който е теглил за да създаде този театър”, каза той.    

За да има по-голям шанс за успех, този който оспорва собствеността, трябва да го направи до 5 години след сделката. За тези магазини 5-годишната давност е изтекла през 2004 година. Но чудото се случва в съда в Никопол. Съдия Тодор Тихолов от районния съд на 200 км от София успява да образува дело на базата на мистериозно входирана искова молба с дата от 2004 година. Открита в коридора на съда от чистачката и огняра.

Съдия Тихолов пoсочи, че откритият документ е бил до стаята на административния секретар.

Чистачката Мюнюбе Топишева обаче заявява, че нищо не е намирала. Дори не може да чете и не вижда добре.

Въпреки, че исковата молба е описана в регистъра на съда в Никопол с почерк различен от този на административния секретар, делото е образувано, препратено в София, а искът вече е удовлетворен на две инстанции. Предстои окончателно решение на ВКС. Днес актьорите внесоха петиция и в Министерски съвет.