Днес се проведоха протест и контрапротест за Пирин и строежа на втори лифт в Банско.

Природозащитници отново излязоха пред сградата на Министерския съвет срещу изграждането на ново съоръжение в планината.

В 10 ч. пък хора от Банско и региона блокираха главния път Е-79 при Симитли с искане да има строителство. Според тях вторият лифт е важен за развитието на туризма и ще привлече нови посетители, а зад протестите срещу идеята стои така наречената „зелена мафия“.

Протестът на природозащитниците бе пред МС, защото днес там се проведе последното за годината заседание на кабинета. На него правителството разгледа измененията в плана за управление на Национален парк „Пирин“ и концесионния договор, което може да позволи строежа на втори кабинков лифт и даде възможност за разширяване на зоната за туризъм.

Снимка: Ладислав Цветков

„Националният парк „Пирин“ е част от световното природно наследство, има уникални вековни гори – там средната възраст е над 110 години. В този смисъл всяко разширяване, свързано с изсичане на тези вековни мурови, елови и бялборови гори, сериозно ни притеснява“, каза Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България“.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него ще има изсичане не само за писти, но и за съответните съоръжения за обслужване на туристите като ресторанти, заведения, съоръжения за изкуствен сняг и пр.

На въпрос дали вторият лифт притеснява природозащитниците той отговори: „Не, нас ни притеснява нарушаването на законите, защото всяко действие в националния парк трябва да бъде подложено на екологична оценка, а в случая такава няма. Независимо, че предложението е от 2013 г., Община Банско не е направила постъпките да определи въздействието на своето предложение“.

Снимка: Ладислав Цветков

Зоната за туризъм ще се разшири от 0,6 до 3%, или поне това е предложението на Община Банско, посочи Белев.

Вижте повече във видеото:

Протестиращите природозащитници посочиха, че не се противопоставят на интересите на хората от региона, поминъка им или развитието на ски туризма, а искат да се спазват законите.

Снимка: Ладислав Цветков

Те искат още готвената промяна в концесионния договор да бъде подложена на обществено обсъждане.

Това е вторият протест на еколозите в рамките на този месец.

В Банско кметът на града Георги Икономов посочи, че днешната проява не е контрадействие, „а митинг, с който искаме да изразим нашата подкрепа, за да бъдат приети исканията, които Община Банско предостави на Министерството на околната среда и водите. А именно – да бъде променен планът за управление на парк „Пирин“, така че да се даде възможност за изграждане на втора кабинка, нови писти, лифтове, ако се наложи, и всичко, което би спомогнало развитието на ски туризма и ски спорта в региона“.

Снимка: bTV

На въпрос за липсващата екологична оценка той каза: „Не знам докога ще търпим т. нар. екологични организации да твърдят, че се вземат незаконни решения на ниво правителство, което е пълна глупост. Въпросът, който днес ще се гледа на МС, е поставен още през 2013 г. Тогава е минал всички процедури, изискващи се по закон, вкл. и Висшият екологичен експертен съвет го е приел (...) т.е. висшият екологичен орган на държавата казва, че всичко е наред и пак двама-трима еколози твърдят, че това е незаконно. Те са против всичко. Пирин въобще не е изсечена. Аз съм пък против Пирин да се замърсява с леки автомобили, с автобуси (...) Те твърдят, че трябва вместо да строим лифтове, да вкарваме автомобили в планината, които да извозват туристи, в което няма абсолютно нищо екологично“.

Според Икономов няма да се изсичат вековни гори и трасето на новия лифт няма да минава през нова защитена територия, а през сегашната ски зона, която вече е буферна зона.

Ще бъдат изсечени около 2000 куб. м дървесина, при положение, че прирастът на дървесина в парка на годината е 80 хил., добави той.

Вижте повече във видеото:

Същевременно стотици жители на региона блокираха международния път Е-79 с настояване да се разшири ски зоната и да има нов лифт. Те посочиха, че исканията им са за да има работа и да се предотвратят опашките от туристи.

Протестът беше подкрепен от всички общини в региона.

Вижте как протече той: