Ветото на президента върху Закона за енергетиката и предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в законите свързани със запасите от нефт са на път да скарат управляващите в последния ден на предизборната кампания. В същото време над 1000 нефтохимици в Бургас излязоха на протест.

Синдиката на нефтохимиците заяви още когато въпросът с прекратяването на дерогацията беше поставен на дневен ред в началото на седмицата, че ще използват всички законови средства, за да защитят работещите в рафинерията.

Стотици служители на „Лукойл Нефтохим“ излязоха на пътя днес. Твърдят, че протестът им е мирен, както и че не е политически. Той е свързан единствено със запазване на работните места. И въпреки твърденията им, че няма да блокират магистралата, това на практика се случи, като беше затапен не само изхода за аутобана, но и движението в града.

„Трябва да си защитим работните места“, заяви Гергана Бойчева, която работи като касиер.

„Притеснява ме, че ще остана без работа. Не знам точно каква е ситуацията, как стоят нещата, какво ще се случи, какво е моето бъдеще занапред. Имам още едно дете“, притеснена е Анна Герджикова.

Според протестиращите темата с плащането на данъците от „Лукойл“ се политизира. „Аз съм тук, защото съм гневен. Аз съм гневен и окалян от факта че всяка вечер гледайки новините ми се налага да обяснявам на седемгодишния си син, че баща му не е престъпник“, обяснява Стефан Цинцарски, който е ръководител на данъчния отдел на „Лукойл Нефтохим“- Бургас.

Синдикатите настояват за експертна среща. „Не искаме някой да си играе с нашите съдби. Днес едно, утре друго. Нека да седнем, да се разберем - Министерство на енергетиката, Комисия по енергетика в НС, ръководството на „Лукойл Нефтохим“, колектива на комбината - всички да седнем и да излезем с една ясна позиция. А именно - ще работи ли „Лукойл Нефтохим“ или няма да работи“, заяви Павлин Ваховски, президент на Синдиката на българските нефтохимици.

Протестиращите пропуснаха само линейки и автобуси на градския транспорт. За автомобилите беше осигурен обходен маршрут.