Национален протест на миньори блокира центъра на столицата. Причината - Зелената сделка, която според тях застрашава комплекса "Марица Изток".

Снимка: bTV

Миньори и енергетици шестваха по жълтите павета, недоволни от Плана за възстановяване, който предвижда преход от въглища на газ. Те настояват "Марица Изток" да работи до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година.

Синдикатите посочиха още един проблем пред енергетиката и работещите в сектора.

„Нито газа, нито атома, нито ВЕИ-ата, техният враг е безконтролното увеличение на цените на емисиите. Как ЕК изтегля или пуска квоти, както реши и по тоя начин манипулира цената драматично“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

След среща с властта стана ясно, че в Плана ще залегне създаване на държавно предприятие за изменение на въглищни райони, даващо работа на безработните. Беше обещано и че ще се настоява за желаната дата за извеждане на централите.

„Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за справедлив преход, 2,4 милиарда лева, от които смятаме, че 1,7 трябва да отидат за Маришкия басейн“, обясни Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

Снимка: bTV

„Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда“, каза Манолов.

„После всяко едно редовно правителство може спокойно да го отрече, най-малкото парламент трябва да го потвърди“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Затова синдикати и работници остават в готовност за нови протести.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!